Voćne sadnice - Kruševac

Radovi u voćnjaku i vinogradu u julu

Juli je obično najsušniji mjesec u godini, radi čuvanja vlage u zemljištu, potrebno je obratiti pažnju na površinsku obradu zemljišta (drljanje, frezanje, prašenje).

U julu mesecu sazrevaju plodovi mnogih sorata kupina, krušaka, jabuka, višanja, kajsija, bresaka, pa i neke sorte šljive, a nastavlja se berba malina i ribizli.
U julu se u voćnjaku nastavlja zelena rezidba voćaka radi formiranja željenog oblika krošnje. Ukoliko je potrebno obavlja se zaštita voćnjaka, a zemljište se ukoliko je to potrebno, frizira. Počinje i kalemljenje okulirenjem na spavajući pupoljak jabuke, kruške i kajsije. Odsecanje kalema za letnje kalemljenje na spavajućem pupoljaku vrši se dan ranije ili na sam dan kalemljenjana. Do upotrebe, kaleme treba čuvati u pesku u podrumu. Berba plodova koji su namenjeni čuvanju obavlja dva do četiri dana pre pune zrelosti.
U vinogradima lastare treba skratiti i provući između žica. Obavlja se prašenje, a između redova plitka obrada zemljišta. Ako je suša, potrebno je zalivati lozu.
Scroll