Voćne sadnice - Kruševac

Zimsko prskanje voćnjaka i vinove loze

Zimskim prskanjem voćnjaka i vinove loze suzbija se veliki broj prouzrokovača bolesti i štetočina.
Najboiji rezultati se postižu u drugoj polovini februara ili početkom marta u vreme mirovanja vegetacije.

Zimsko tretiranje voćaka je veoma značajna i obavezna mera u proizvodnji voća.

Zimskim tretiranjem suzbija se veliki broj štetnih organizama:
Insekti: štitaste, lisne i krvave vaši; breskvin, jabukin i šljivin moljac; jabukin cvetojed; gubar….

Prouzrokovači bolesti: prouzrokovač kovrdžavosti lišća breskve, prouzrokovač truleži, prouzrokovač rogača šljive…

Pored napred navedenih štetnih organizama, zimskim tretiranjem voćaka i vinove loze suzbijaju se i mahovine i lišajevi, kojima su vrlo često obavijena stabla šljiva i drugih voćnih vrsta, gde se sprovodi neredovna zaštita tokom vegetacije ili se uopšte ne sprovodi.

U klimatskim uslovima Šumadije, južne, jugoistočne i zapadne Srbije, za zimskim tretiranjem voćaka ukazuje se potreba svake godine, iz razloga što se najveći broj voćnjaka nalazi u blizini šuma. Šume su pored voćnjaka, domaćini velikog broja insekata, koji tokom jeseni polažu jaja, kako na stablima šumskog drveća, tako i na stablima gajenih voćaka: gubar, lisne vaši, mrazovci, kukavičja suza, smotavci i drugi.

Zimski pregledi voćaka su veoma značajni i na osnovu rezultata pregleda utvrđuje se neophodnost izvođenja zimskog tretiranja. Na granama u naborima ili ispod ispucale kore voćaka, zimu provodi veliki broj štetnih insekatskih vrsta i pregljeva.

Vreme izvođenja zimskog tretiranja – izvodi se u vreme mirovanja vegetacije, odnosno od opadanja lišća u jesen pa do početka vegetacije u proleće. Najbolji rezultati u suzbijanju štetnih organizama se postižu kada se zimsko tretiranje izvodi u drugoj polovini februara ili početkom marta, pred samo kretanje vegetacije. Međutim, koštičavo voće, malinu i kupinu treba tretirati nešto ranije, jer ove voćne vrste kreću ranije sa vegetacijom.

Za zimsko tretiranje voćaka i vinove loze preporučuju se: Mineralna ulja (Galmin i Belo ulje), Mineralno ulje + Diazinon (Oleodiazinon), Mineralno ulje + Metidation (Oleometion, Oleoultravet, Dast oil) i Mineralno ulje + Paration (Galpar, Stopar oil).
Scroll